28 iulie 2014

Doctrina lui Hristos (2 Nefi 31-33)

 Ce este doctrina lui Hristos? Profetul Nefi expune:
 • "POARTA" inseamna botezul, urmarind exemplu Hristosului, marturisind umilinta si supunere fata lui Dumnezeu, cu vointa de a lua numele lui Hristos asupra noi (31:4-13)
  •  DUHUL SFANT este promis lui cine intra prin poarta (31:13, 18). Botezul focului, inclusiv iertarea pacatelor (31:17) urmeaza. 
  • Inaintam cu fermitate in Hristos, cu credinta, speranta, si dragoste (31:20)
  • Invatam sa vorbim cu limba ingerilor (32:2-3)
  • Ospatam din cuvantul lui HRISTOS (31:20)
  • Spune TATAL, "voi veti avea viata vesnica." (31:20)
 • "SFARSITUL" inseamna indeplinire, sau scop care trebuie sa fie implinite. Este o destinatie concreta, nu ceva departe, abstract, sau de neinteles.
Mi se apara interesant ca tot trei din sfantul Treime sunt implicati in procesul. In primul rand, DUHUL SFANT este promis lui cei care intra in poarta, si "el va arata toate lucrurile pe care trebuie sa le faci" (32:5). Asta este doctrina, si nu primesti mai mult pana cand HRISTOS "insusi ti se va arata in carne," si atunci "va trebui sa faceti lucrurile pe care El vi le va spune" (32:6). Atunci Nefi nu are voie sa continue, dar a facut deja aluzie in 31:20: trebuie sa urmarim Hristos si sa pretuim cuvintele lui pana cand TATAL spune, "ai viata vesnica." Cu alte cuvinte: scopul lui Duhul Sfant este sa te duce la Hristos (in carne!). Scopul lui Hristos este sa te duce la Tatal. Scop lui Tatal este sa ne da viata vesnica. Oare avem mers sa facem mai mult decat primul pas? Avem mers sa lasam Duhul Sfant sa ne duce la Hristos in carne?

De obicei, nu vrem sa intelegem sau sa cautam aceste lucruri, pentru ca nu vrem sa stim mai mult (32:7), si incepem sa credem ca nu avem voie sa intrebam (sa ne rugam despre anumite lucruri, 32:8). Dar musai sa intrebam, fara sa ne descurajam sau sa adormim (32:9). Duhul Sfant o sa ne ajuta sa ramanem pe calea dreapta, si o sa avem si ajutorul ingerilor (31:13, 32:2-3).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu