26 ianuarie 2015

Regula de Aur


Cuvantarea mea, din data de 25 ianuarie 2015.

Incep cu un citat din 3 Nefi 14:1-5: "Şi acum, s-a întâmplat că atunci când Isus a spus aceste cuvinte, El s-a întors iarăşi către mulţime şi şi-a deschis din nou gura către ei, zicând: Adevărat, adevărat vă spun Eu vouă, nu judecaţi ca să nu fiţi judecaţi. Căci cu judecata cu care voi judecaţi, tot cu aceea voi veţi fi judecaţi; şi cu măsura cu care voi măsuraţi, tot cu aceea vi se va măsura. Şi de ce vedeţi voi paiul care este în ochiul fratelui vostru, dar nu vedeţi bârna care este în propriul vostru ochi. Sau cum veţi spune voi fratelui vostru: Lasă-mă să-ţi scot paiul din ochiul tău—şi iată, o bârnă este chiar în ochiul vostru. Tu, ipocritule, aruncă-ţi mai întâi bârna din ochiul tău; şi apoi vei vedea tu limpede cum să scoţi paiul din ochiul fratelui tău."

Cum putem judeca drept?

Un judecator drept nu pretinde să citească inimile sau mințile altora. El judecă în funcție de lumina lui Hristos și revelațiile lui Dumnezeu. Un judecător drept va reține judecată până când Dumnezeu îi face cunoscut adevarul.


Un judecător nedrept face legatura nejustificata de la aspectul exterior la intentie interioara. Asa recunoastem un judecator nedrept: crede, ca cunoaste intentiile altora, si face acuzatii. Apropo, in Apocalypsa 12:10, citim ca “acuzator” este unu dintre titluri lui Satana. A acuza inseamna a afirma ca intențiile cuiva sunt așa si asa. De exemplu, oricine poate face rau, dar este intentie rea care face diferenta dintre o greseala simpla si un pacat sau chiar o crima.

Problema este ca fara ceva aparat de citit mintea, nu putem sti ce sunt intentiile cuiva. Fiindca intentie face diferenta dintre fapte bune si fapte rele, nu am trebui sa acuzam.

Vreau sa zic ceva despre ipocriti. Ipocrita inseamna actor: cineva care pretinde sa aiba credinta, cand nu are, pretinde sa aiba inspiratie. Ei sunt profeti falsi, sau lupi in vesminte de oaie, sau băgăreţi siguri de sine care se amesteca in treburile altora, sau oameni care cauta sa-si avanseze pozitiile. Dar poate ca ipocritul nu recunoaste ipocrizie in el insusi. Poate ca crede ca chiar face munca Domnului, sau poate ca face numai ce a invatat din traditie sau obisnuinta. Oricum, nu putem sti intentiile lui, si nu putem judeca. Chiar daca credem despre cineva ca este un ipocrit, trebuie sa avem mila de el, si daca nu putem avea mila, trebuie sa-l lasam in pace.

Procedura judecări este ca ne punem pe noi in locul altora si trecem actiunile lui pe intentiile noastra, si asa le putem judeca. Aflam ca cand judecam pe cineva, numai pe noi ne judecam.

Regula de Aur

De aia avem Regula de Aur: “Toate lucrurile pe care voi doriţi ca oamenii să vi le facă vouă, tot aşa să le faceţi voi lor.” (Luca 6:31, Matei 7:12, 3 Nefi 14:12) Toate celelalte invataturi sunt numai exemple, cum putem tine regula aceasta. Sion se construieste pe regula aceasta.
Putem analiza faptele noastra in mod foarte simplu: intrebam, “asa as vrea sa-mi fie facut mie?”

Vrei sa-ti fie vandut ceva, sau vrei sa-ti fie dat? Dat!

Vrei sa-ti fie dat ceva cu asteptare de reciprocitate, sau vrei sa-ti fie dat fara asteptare de reciprocitate? Vrem sa ne fie dat fara sa dam nimic in schimb.

Atunci, sa dam, si sa nu asteptam sa ne fie dat nimic in schimb. Daca vedem o nevoie, si avem posibilitate sa ajutam, trebuie sa ajutam. Putem cere ajutor, in conformitate cu regula de aur, cand cerere este ceva care noi am aproba, daca noi am fi in locul altora. 

Regula de aur este fundatia Sionului si al armonii universala, pentru ca toti da tot, fara sa astepte nimic in schimb. Binecuvantarea este că la sfarsit, toti si primesc tot, si devenim egal.

Este important de notat că “toate lucrurile pe care voi doriti ca oamenii sa vi le faca voua” este un standard mai strict decat “ce credeti ca e acceptabil,” “ce credeti ca e drept”, sau “ce puteti tolera.” 

Consecinte

Consecinte de a tine sau de a nu tine Regula de Aur este că ce-am facut altora, o sa ne fie facut si noua.

Daca nu tinem Regula de Aur, atunci judecata lui Dumnezeu este ca adevarul despre noi o sa fie facut cunoscut. O sa se intampla sau prin confesiune noastra voluntara, sau prin descoperire publica intr-un moment nepotrivit. Cei care recunosc si parasesc vina voluntar, si ierta, o sa gaseasca mila.

Doctrina si Legaminte vorbesc despre “ziua în care mânia lui Dumnezeu va fi revărsată fără măsură asupra celor răi… ziua în care Domnul va veni să răsplătească pe fiecare după faptele lui şi să măsoare fiecăruia cu măsura cu care el i-a măsurat aproapelui său.” (1:9-10)

Din Cartea lui Mormon citim: “Căci iată, acelaşi care judecă cu grăbire va fi judecat cu grăbire; căci plata lui va fi după faptele lui; de aceea, acela care loveşte va fi lovit de către Domnul. Iată ce spune Scriptura—omul nu trebuie să lovească şi nici să judece; căci judecata este a Mea, spune Domnul, iar răzbunarea, de asemenea, este a Mea; şi Eu voi plăti înapoi.” (Mormon 8:19-20)

In contrast, daca tinem Regula de Aur si nu retinem nimic, Domnul nu ne retine nimic. Asta este schimbul care ne ofere Domnul. Daca ii ne dam pe noi insumi si ii dam tot ce avem, El ne da pe El insusi si tot ce are El. Schimbul este perfect echitabil, si eventual ne face egal cu El. Aici este baza ispasirii, cum functioneaza, si ce efect are. Nimeni nu vrea sa intre intru-n schimb total cu cineva care retine ceva, cu cineva care isi cauta avantajul. Trebuie sa fie evident ca amandoua părţi sunt demni de incredere si fideli in toate lucrurile. Dumnezeu, prin Hristos, ne a dovedit ca El este demn de incredere, pentru ca a demonstrat, si acuma demonstreaza, ca El tine Regula de Aur in toate situatiile si incercarile, si nu retine nimic, nici pe Fiul Sau.

Daca noi ii dam tot ce avem si suntem, Domnul va scrie legea lui in inima noastra, si noi vom fi capabili sa tinem regula de aur in toate situatiile. Si dupa ce este scris in inima noastra, ne va pune pe incercare, sa vada daca noi suntem demni de incredere, daca retinem ceva de El. O sa avem toate motivele sa acuzam pe altii, sa abuzam pe altii, si o sa fim si acuzati si abuzati. El face asta, sa putem invata sa facem diferenta intre bine si rau si sa alegem binele in fiecare situatia si fiecare incercare.

 Citesc incaodata: “Toate lucrurile pe care voi doriţi ca oamenii să vi le facă vouă, tot aşa să le faceţi voi lor.”

Dumnezeu nu poate sa ne forteze sa tinem regula de aur, pentru ca cu asta El ar călca regula. Daca noi vrem sa traim impreuna in vecie, in armonia perfecta, cu iubire si bucurie, trebuie sa tinem Regula de Aur. Ne vom cunoaste, vom cunoaste tot unul despre altul, pentru ca vom cunoaste ce simte si gandeste altul, pentru ca vom fi egali in toate lucurile, egali in putere, credinta, si gloria. De aceea, Dumnezeu vrea sa ne convinga sa tinem Regula de Aur din propria noastra vointa, care inseamna ca trebuie sa trecem prin societati si relatii care sunt insuficienti. Trebuie sa avem experiente: sa abuzam si sa fim abuzati, sa trădăm si sa fim trădati, sa furam si sa avem ceva furat de noi, sa retinem ajutor si sa avem ajutor retinut de noi—tot se intampla sa ne invata sa alegem binele, sa iertam, sa nu retinem nimic, si in special sa aflam ca nu exista alta cale la pace si armonia.

Hai sa nu ne mai abuzam, hai sa nu ne mai acuzam, pentru ca cu acuzarea, ne luam pe noi numele lui Satana. Hai sa uitam plangerile si pretentiile noastre, hai sa nu mai incercam sa ghicim intentiile altora. In schimb, hai sa luam pe noi numele lui Hristos, si sa facem munca Lui. Hai sa tinem in minte ce a spus Hristos: “ori de câte ori ați făcut aceste lucruri unuia din acești foarte neînsemnați frați ai Mei, Mie Mi le-ați făcut.” (Matei 25:40) Hai sa ne comportam unul cu altul cum ne am comporta cu Hristos Insusi.

In numele Lui, Amin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu