07 noiembrie 2014

Alma cel varstnic, p. 3: Invataturi despre conducere si conducatori

Citeste aici partea 1, 2 si 4

Alma cel Varstnic a avut o viata foarte interesant si plina de invataturi pentru noi. A fost un om bogat si a avut o viata de succes, dar dupa ce s-a pocait, a pierdut tot. A fondat o biserica noua, si a condus poporul lui prin incercari foarte grave, si cand a ajuns inapoi in siguranta, a primit o chemare sa mai intareasca biserica si sa boteaza toti, care au dorit. Din cauza dreptatii si credintei lui, a primit cel mai mare binecuvantare, care exista pe pamant. (Mai vorbim despre asta mai tarziu.)

Prin experienta, a invatat mult despre conducere, pentru ca el a fost un conducator rau si pacatos, si a avut mult de spus despre conducere buna.

In primul rand, am zis mai devreme ca Alma nu a fost "profet", cum zicem noi de obicei--nu a fost "presedinte al bisericii" in ziua lui, in ciuda faptului ca el a fondat biserica. A fost ceva mai similar cu episcop sau presedinte a tarusului. De ce zic asta?

  1. Cartea lui Mormon niciodata nu-l numeste "profet" sau "proroc." De fapt, cand Alma cel Tanar a predicat, a povestit viata lui tatal sau: "N-a crezut tatal meu, Alma, in cuvintele care au fost propovaduite de gura lui Abinadi? Si nu era el un profet sfant? Nu a vorbit el cuvintele lui Dumnezeu, iar tatal meu, Alma l-a crezut, si, potrivit credintei lui, s-a produc o mare schimbare in inima lui" (Alma 5:11-12). Abinadi se considera un profet, dar Alma nu, indeferent ca a primit multe revelatii.
  1. Cel mai mare autoritate religioasa a fost Regele Mosia, nu Alma. In Mosia 8:13-14, Ammon povesteste despre Mosia, care poate sa traduca niste placi vechi, pentru el este vazator. Cand Alma ajunge cu poporul lui in Zarahemla, Mosia ii da chemare sa vorbeasca (Mosia 25:14) si "sa intemeieze biserici peste tot in tara lui Zarahemla, si i-a dat lui puterea sa randuiasca preoti si invatatori in fiecare biserica" (Mosia 25:19). Tot ce a facut Alma, a fost facut prin autorizare de la Regele Mosia. Si mai tarziu, cand Alma a avut o problema mai grava, s-a dus la Mosia sa cere ajutor (Mosia 26:8-11).

In ciuda faptului ca nu a fost cel mai mare profet in biserica, Alma totusi a primit multe revelatii: a ascultat Duhul Sfant la apele lui Mormon, cum sa predeaza, si cum sa incepe biserica acolo; a fost avertizat mai multe ori sa scapa cu poporul lui; a stiut ce trebuia sa fac cand au venit dusmanii spre ei. Si la sfarsit, s-a intarit chemarea si alegerea lui--cel mai mare binecuvantare care exista in mortalitatea--Domnul i-a promis cu vocea lui, cu siguranta, ca el va avea viata vesnica. (Vezi "Chemare si Alegere in Ghidul pentru Scripturi, 2 Nefi 31:20, Mosia 26:20.)

"BISERICA"
E interesant, ca nu existat "biserica" pana timpul lui Alma, parca el a inventat ideea. Oare Lehi, Nefi, si toti care au trait inainte lui Alma, nu au fost "membri" ai bisericii adevarata? Depinde ce definitie folosim pentru cuvantul "biserica". Din cate am putut sa aflu eu, "biserica" in limba romana devine din cuvantul care se refera la cladirea, unde se tin adunarile religioase. In limbi germanice, "church" sau "kirche" se refera numai la oameni, care se adun. In limbajul nostru modern, multeori se refera la organizatie, la conducatori, la sistemul nostru administrativ--de fapt la tot, inafara de membri bisericii. Care este adevarul, si ce trebuie sa intelegem cand citim despre biserica care a fondat Alma?

Gasim raspunsul in revelatie moderna: "oricine se pocăieşte şi vine la Mine, acela este Biserica Mea." D&L 10:67. Evanghelie adevarata este independent de cladiri, de conducatori, de sisteme administrative. Biserica adevarata consista de oameni care s-au pocait si au venit la Hristos. Este ceva individual. Biserica este eu si tu, daca noi ne pocaim si ne ducem la Hristos.

In opinia mea, Alma nu a facut mai mult decat sa aduna un grup de oameni, care nu au venit din o singura familia, si le-a ajutat sa-si organizeaza, pentru ca trebuia sa calatoreasca impreuna. Cand asta a fost un succes, a facut tot acelasi lucru si in oras, cand au ajuns in Zarahemla. Biserica adevarata exista cand oameni se pocaiesc si se adun la Hristos--nu este mai putin sau mai mult. (3 Nefi 11:32-40.) In Mosia, cuvantul se refera numai la adunarea de oameni credinciosi.

REGE, INVATATORI, SI PREOTI
In Mosia 23, gasim niste invataturi foarte interesante despre conducatori.
  1. Versetul 7: "Voi nu trebuie să puneţi o fiinţă mai presus decât alta sau un om nu trebuie să se creadă mai presus de altul; de aceea, eu vă spun vouă, nu este potrivit ca voi să aveţi un rege." Pericol de a avea lideri este ca multeori rezultul este idolatrie, cum s-a intamplat in imparatie lui Regele Noe. Dumnezeu nu este partinitor--sa nu fim nici noi! (Vezi D&L 38:16-22.)
  2. Versetul 13: "Cum voi aţi fost eliberaţi de puterea lui Dumnezeu din aceste legături; da, chiar afară din mâinile regelui Noe şi ale poporului lui, precum şi din legăturile nedreptăţii; chiar aşa, eu doresc ca voi să vă ţineţi bine în această libertate în care voi aţi fost făcuţi liberi şi să nu aveţi încredere în nici un om ca să fie rege peste voi." Evanghelie ne face liberi, pentru ca ne elibereaza de pacatele noastre, si luam Hristos ca singurul nostru lider. El ne va zice, tot ce trebuie sa facem, daca venim la El. Daca punem pe altcineva in locul Lui, este idolatrie, si nu o sa auzim vocea Lui (2 Nefi 32:3.)
  3. Versetul 14: "Să nu aveţi încredere în nimeni să fie învăţătorul vostru sau preotul vostru, decât dacă el este un om al lui Dumnezeu, călcând pe căile Lui şi ţinând poruncile Lui." Intrebarea mea este: de unde sa stiu eu, cine este un om al lui Dumnezeu? De unde sa stiu eu, ce este in inima altora? Nu prea se poate, pentru ca nu este treaba mea! Multe ori in istoria si in scripturi, un lider le-a condus poporul gresit, sau a predat ceva gresit. Noi avem responsabilitatea sa urmarim pe Hristos, si sa ramanem liberi in El. Daca depindem pe lideri, suntem in pericol de a facem idolatrie. E ceva foarte important, si Joseph Smith a invatat: (din pacate nu am traducere) 26 mai 1842: "Prest. Smith rose; read the 14th Chap. of Ezekiel--Said the Lord had declared by the prophet that the people should each one stand for himself and depend on no man or men in that state of corruption of the Jewish Church--that righteous persons could only deliver their own souls--applied it to the present state of the church of Latter Day Saints--Said if the people departed from the Lord, they must fall--that they were depending on the prophet hence were darkened in their minds from neglect of themselves--envious toward the innocent, while they afflict the virtuous with their shafts of envy." http://www.boap.org/LDS/Parallel/1842/26May42.html


INVATATURI
Bineinteles ca trebuie sa avem conducatori, sa fim organizati, si sa lucram impreuna. Alma a avut niste sfaturi bune pentru noi: 
  1. "Şi le-a poruncit să nu predice nimic altceva decât ceea ce el i-a învăţat şi care fuseseră spuse de către gura sfinţilor profeţi. Da, chiar le-a poruncit să nu predice nimic altceva decât pocăinţă şi credinţă în Domnul care a mântuit poporul Său." Mosia 18:19-20. Foarte restrictiv, dar cred ca e si mai eliberator, pentru ca putem face diferenta dintre doctrina lui Hristos si "restul." Daca ceva este mai mult decat evanghelia cea mai simpla si pura, este filozofia oamenilor, amestecata cu scriptura, si nu ne ajuta sa ne ducem la Hristos.
  2. Sa nu fie "vicleşugul preoţesc"--preoti nu trebuie sa fie platiti. Mosia 18:24, 26.
  3. Poporul primeste revelatie, nu numai lideri: Mosia 24:13, 17. Si Alma a primit, dar numai ca el o sa fie conducator in pustiu, sa ramana tot poporul impreuna. Fiecare persoana trebuie sa primeasca pentru el insusi.
  4. Toata lumea are nevoie sa fie "mustrat," indiferent de pozitia in biserica: Mosia 26:39.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu