29 noiembrie 2014

"A Zeciui"

Am descoperit in ultimele zile o greseala in traducerea lui Doctrina si Legamintele cu privire la zeciuiala. Traducatori au presupus ca "a zeciui" este echivalent cu "a plati zeciuiala," dar au gresit. "A zeciui" inseamna numai a face zece parti, si a scoate o parte. Inseamna sa imparti, sau sa alegi numai o parte, sa alegi o "zeciuala." Nu neaparat este vorba de donatii la biserica. Sa fi "zeciuit" inseamna ca Dumnezeu actioneaza, nu tu, si El face ceva cu tine. Sa platesti zeciuiala este fix invers, de fapt, pentru cu tu actionezi, si platesti zeciuiala la biserica. In versetele care scriu mai jos, Dumnezeu explica ca El va alege o "zecime" de noi. De fapt, El alege zeciuiala din noi, si nu cred ca are legatura cu donatii financiare.


D&L 64:23
Original: "Iata, timpul de acum pana la venirea Fiului Omului se numeste astazi si, intr-adevar, este o zi de sacrificiu si o zi de zeciuiala pentru poporul Meu; pentru ca acela care plateste zeciuiala nu va fi ars la venirea Sa."

Corect: "Iata, timpul de acum pana la venirea Fiului Omului se numeste astazi si, intr-adevar, este o zi de sacrificiu si o zi de zeciuiala pentru poporul Meu (sau: o zi pentru a zeciui poporul Meu); pentru ca acela care este (sau: va fi) zeciuit nu va fi ars la venirea Sa."

D&L 85:3
Original: "Este contrar vointei si poruncii lui Dumnezeu ca aceia care n-au primit mostenirile lor prin consacrare, potrivit legii Sale, pe care El a dat-o, pentru ca El sa poata primi zeciuiala in vederea pregatirii poporului Sau impotriva zilei razbunarii si a focului, sa aiba numele lor inscrise printre oamenii lui Dumnezeu."

Corect: "Este contrar vointei si poruncii lui Dumnezeu ca aceia care n-au primit mostenirile lor prin consacrare, potrivit legii Sale, pe care El a dat-o, pentru ca El sa zeciueze pe poporul Sau, in vederea pregatirii lor impotriva zilei razbunarii si a focului, sa aiba numele lor inscrise printre oamenii lui Dumnezeu."

D&L 119:4
Original: "Si dupa aceasta, aceia care au platit zeciuiala in acest fel vor plati a zecea parte..."

Corect: "Si dupa aceasta, aceia care au fost zeciuit in acest fel vor plati a zecea parte..."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu