04 august 2015

Predice lui Alma #2: Singurul lucru mai important decat toate celelalte

Alma cel tanar acuma ajunge la Ghedeon, orasul fondat de Ghedeon. Cine a fost Ghedeon? Un om drept si bun, care a incercat sa faca dreptate in timpul lui Noe (Mosiah 19). Dupa ce poporul a fost dus in sclavie, Ghedeon a facut planul cu Limhi si Ammon sa elibereasca poporul (Mosiah 22). Si cand s-a intalnit cu Nehor, care a predat viclesugul preotesc, l-a infruntat cu cuvintele lui Dumnezeu, si a fost rasplatit cu moarte (Alma 1:2-10).

In contrast cu Zarahemla (Omni 1:15-17), orasul Ghedeon a avut o baza puternica in evanghelie si dreptate, din cauza fondatorului. Si cand ajunge in Ghedeon, Alma afla ca oameni nu sunt "intr-o stare asa mare de necredinta precum erau fratii" lor (Alma 7:6).

Totusi, Alma are ceva important de predat--un mesaj potrivit pentru ei care sunt gata sa progreseze in evanghelie: "Dar iata, v-am spus ca vor fi multe lucruri care vor veni; si iata, exista un singur lucru care este mai important decat toate celelalte--doarece, iata, nu mai este mult pentru ca Mantuitorul traieste si va veni la poporul Sau" (Alma 7:8). Poate ca Alma a vorbit despre venirea Domnului la Nefitii, dar cred ca este valabil si acuma in vietile noastre, pentru ca si noi am primit promisiunea: "fiecare suflet care abandoneaza pacatele sale, si vine la Mine, si cheama numele Meu, si se supune glasului Meu, si tine poruncile Mele, va vedea fata Mea si va sti ca Eu sunt" (D&L 93:1). "Eu voi intra deodata in Templul Meu," (D&L 36:8) "pentru ca templul lui Dumnezeu este sfant, si acest templu sunteti voi" (1 Cor 3:17).



Hai sa fiu foarte clar. Eu cred ca mesajul lui Cartea lui Mormon este: sa ne pocaim de pacatele noastre, sa ne botezam, si sa venim la Hristos, ce inseamna sa inaintam cu fermitate pana ce primim pe Hristos Insusi (a doilea Mangaietor), si o promisiune de la Tatal ca suntem salvati (chemarea si alegere). "Aparitia Tatalui si a Fiului...este o aparitia personala; si ideea ca Tatal si Fiul traiesc in inima omului este o veche notiune apartinand diferitelor secte si este falsa" (D&L 130:3). Nu ne am botezat pentru ca am crezut ca putem face tot acelasi lucru care a facut Joseph Smith, cand s-a dus in padure sa cere intelepciune? Nu credem ca Dumnezeu nu este partinitor, si nu va face diferenta dintre copii Sai? Da! Cred ca scopul evangheliei este sa ne pregatim sa-L vedem pe Hristos in carne, ca sa ne duca la Tatal.

Versetul 8 este foarte interesant. Alma nu stie cand vine Hristos (poate ca placile lui Nefi au fost pierduti deja, vezi Cuvintele lui Mormon 1:3-4), a stiut numai ca Hristos a promis ca va veni la poporul Sau. Gandeste-te un pic: Alma probabil a stiut ca Ierusalem, unde se va naste si va muri Isus, este foarte departe, si calatoria ar dura ani de zile, daca Isus vrea sa ajunga la Nefitii. Dar a promis ca vine. Ce mare credinta avea Alma sa zica ca stie "ca Domnul Dumnezeu are putere sa faca tot ceea ce este in acord cu cuvantul Sau" (Alma 7:8).

Trebuie sa mai subliniez marturia care depune Alma in versetul 13. "Spiritul stie toate lucrurile": Isus avea cunoastere teoretica despre tot. Dar totusi, trebuia sa si traiasca, sa treaca prin tot, ca sa obtina "puterea mantuitoare." Joseph smith a zis, "Un om nu poate fi salvat mai repede decat dobandeste intelepciune." Cred ca "intelepciune" nu se refera la cunoastere teoretica, ci la experienta. Tot asa cum Isus trebuia sa treaca prin tot, ca sa aiba putere reala sa ne mantuiasca, nu trebuie sa trecem prin anumite lucruri, nu numai sa stim despre ele, ca sa avem putere sa fim mantuiti.

In versetele 14-16, Alma repeta Evanghelie, despre care am vorbit asa de mult. Chiar daca poporul in Ghedeon umbla pe drum bun care "duce in imparatia lui Dumnezeu" (v. 19), si are cunoastere adevarata, evanghelia trebuie sa fie repetata cat mai mult, "ca voi sa mergeti fara greseala in fata Lui, ca voi sa mergeti dupa sfanta ordine a lui Dumnezeu" (v. 22). Fara repetitie constanta este prea usor sa uitam din ce consta evanghelie, si intra tot feluri de obiceiuri si traditii si filozofia oamenilor, amestecata cu scriptura. Si cand pierdem din vedere evanghelie de baza, ne pierdem pe drum.

La sfarsit, ca sa le aduca aminte la datoriei lor, sa poata dobori toate mandria si tot viclesugul lor si sa opreasca toate conflictele, Alma are niste sfaturi care toti are trebui sa consideram mai bine:

"Si acum preaiubitii mei frati, v-am spus aceste lucruri pentru a va trezi simtul datoriei fata de Dumnezeu, ca voi sa mergeti fara greseala in fata Lui, ca voi sa mergeti dupa sfanta ordine a lui Dumnezeu, dupa care voi ati fost primiti.

"Si acum as vrea ca voi sa fiti umili, supusi si blajini; gata de a raspunde la ruga altora; plini de ingaduinta si rabdare indelungata; sa fiti temperati in toate lucrurile; sa fiti sarguinciosi in tinerea poruncilor lui Dumnezeu tot timpul; sa cereti orice lucruri de care aveti nevoie atat spirituale, cat si vremelnice; intotdeauna intorcand multumiri lui Dumnezeu pentru orice lucru primiti.

"Si ingrijiti-va sa aveti credinta, speranta si caritate si atunci voi veti avea mereu o multime de lucruri bune.

"Si Domnul sa va binecuvanteze si sa va tina vesmintele fara pata, ca la sfarsit sa puteti fi adusi ca sa va asezati alaturi de Avraam, Isaac si Iacov si sfintii profeti care au fost de cand a inceput lumea, avand vesmintele voastre fara pata ca si vesmintele lor care sunt fara pata, in imparatia cerului, fara a o mai parasi." (Alma 7:22-25)

Predica lui Alma catre orasul Ghedeon este o invitatie sa cunoastem pe Isus mai bine: nu numai sa stim despre El, sau sa avem cunoastere multa despre evanghelie Lui, ci sa trecem prin pasurile de botez, etc, sa facem tot ce a predat, sa traim cum a trait El. Atunci vom cunoaste pe Isus si vom fi si "prieteni lui Dumnezeu," cum a fost si Avraam (Iacov 2:23, Biblia).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu