21 februarie 2015

Predice lui Alma cel Tanar

Alma, fiul lui Alma, a fost un profet mare si invatator foarte bun. El a fost votat ca judecator sef in tara Zarahemla, dar dupa opt ani, a aflat ca nu poate fi un mare preot bun, daca simultan trebuie sa se ocupe de politica. S-a dat demisie si a plecat sa predice dintre poporul lui, ca "el insusi sa poata merge printre oamenii lui sau la poporul lui Nefi, pentru ca el sa poata sa le predice cuvantul lui Dumnezeu" (Alma 4:19). Avea trei motive:
  1. Sa le aduca aminte la datoriei lor (vezi Eclesiastul 12:13)
  2. Sa poata dobori toate mandria si tot viclesugul lor
  3. Sa opreasca toate conflictele care erau printre oamenii lui
As vrea sa scriu o serie de blogposturi despre predice sau cuvantari lui Alma. Am numarat noua in total, catre:
  1. Zarahemla (Alma 5)
  2. Gideon (Alma 7)
  3. Amoniha (Alma 9)
  4. Un psalm, sau rugaciune (Alma 29)
  5. Corihor (Alma 30)
  6. Cei saraci printre Zoramitii (Alma 32-33)
  7. Helaman, fiul lui (Alma 36-37)
  8. Siblon, fiul lui (Alma 38)
  9. Corianton, fiul lui (Alma 39-42)
O sa sarim peste cuvantarile lui Amulec, unde cuvantele lui sunt amestecata cu ai lui Alma. As vrea sa concentrez numai pe Alma si cele trei motive ai lui, sa vedem de ce sunt importante, si cum putem si noi sa le aplicam in vietile noastre.

Mai am inca ceva sa zic despre acreditarea lui Alma: de unde putem sti ca el a fost profet, un om trimis de la Dumnezeu, si merita sa citim invataturile lui?
  • Zice ca el a primit porunca de la Dumnezeu (Alma 5:43-44, 49-52)
  • Descrie procesul, prin care a primit revelatie (Alma 5:45-48)
  • Zice ca Dumnezeu le-a dat cuvintele (Alma 5:52, 61, vezi de asemenea tot capitolul unde zice ca "spune Spiritul")
Un profet adevarat de Dumnezeu intotdeauna o sa ne spune ca Domnul l-a dat cuvintele: mesajul este al Domnului, nu al profetului. Si daca mesajul chiar este adevarat, putem sti prin tot acelas procesul prin care profetul respectiv, si Joseph Smith, si toti oameni drepti despre care citim in scripturi au primit revelatie. Dumnezeu nu este partinitor, si El asume responsabilitatea pentru mesajul care ne trimite. Putem recunoaste cand ceva este de Dumnezeu, si putem primi rapunsuri, tot asa cum primesc si profetii. Eu cred ca Alma a fost un profet mare, care L-a cunoscut pe Isus Hristos personal, si putem invata foarte mult din invataturile lui, inclusiv cum sa-L cunoastem si noi pe Isus.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu