11 august 2013

Lectie 32: Moartea lui Joseph Smith


DOCUMENTE
Protejarea Sufletelor, Jeffrey R. Holland
Discursul "King Follett"


Istorie: cum a ajuns Joseph in inchisoare in Carthage?
  • Istorie lui Nauvoo recent: dupa zece ani de persecutii, sfinti au ajuns in sfarsit la un loc unde putea sa stau in pace. In New York, Ohio, si Missouri, au incercat sa gasesc loc printre altii, unde existat deja comunitatea si oras, si dusmanii bisericii l-au izgonit din toate locurile. Dar in Illinois, sfinti au fondat propriu lor oras. In sfarsit, s-au simtit ca sunt in siguranta, pentru au controlat guvernul, si constitutie orasului i-a ingaduit sa aiba militia lor pentru protectie. 
  • Biserica inca a avut dusmanii, inclusiv oamenii din Ohio si Missouri, care au incercat sa aduca Joseph in judecata. In 1844 a venit un ziar nou, the Nauvoo Expositor, care a scris lucruri foarte urate despre biserica si despre Joseph. Consiliul Primariei a facut o decizie sa inchide ziarul. Joseph s-a dus si a distrus tiparul. (S-a temut de banda, care a vrut sa le faca rau la sfintii, si a crezut ca daca lasa ziarul, ziarul incita mania impotriva biserica. Dar distrugerea tiparului a incitat mania mai bine.)
  • Joseph s-a dus la Carthage din propria vointa lui, nu pentru ca a fost arestat. A vrut sa rezolva treaba la judecata, dar a fost aproape precis, ca nu vine inapoi.
Nu vorbim despre detalii, ce s-a intamplat in Carthage, pentru ca este descriere in manuale bisericii, si in D&L 135. Vezi, de asemenea, Jeffrey R. Holland: 2009 octombrie, despre moartea lui Joseph si Hyrum.

D&L 135:5--"Testatorii sunt acum morti si testamentul lor este in vigoare." Ce inseamna?
  • Evrei 9:16-17--"In adevar, acolo unde este un testament, trebuie neaparat sa aiba loc moartea celui ce l-a facut. Pentru ca un testament nu capata putere decat dupa moarte. N-are nici o putere cata vreme traieste cel ce l-a facut."--e vorba despre Hristos. Ce testament a fost in vigoare dupa moartea lui? Ispasirea n-avut valabilitate daca nu moare Isus. 
  • Ce testament a fost in vigoare dupa moartea lui Joseph si Hyrum?
  • John Taylor: "We professed to be governed by the word, and will, and law of God. We had a religion that might do to live by, but we had none to die by." (John Taylor, Journal of Discourses v. 24, p. 230)
Discursul "King Follett"
  • A fost ultimul discurs important lui Joseph, considerat de multi ca e culminarea de toata predarile lui Joseph. 7 Aprilie 1844, cu doua luni inainte moartea lui, la conferinta generala.
  • Ce a fost subiectul?  "Aş vrea să întreb ceva de la congregaţia asta, de la fiecare bărbat, femeie şi copil, să răspunde la întrebarea în inima lor, ce fel de fiinţe este Dumnezeu? Întrebaţi-vă; gândiţi-vă în inimile voastre, dacă careva din voi L-a văzut, L-a auzit sau a vorbit cu El? Asta este o întrebare care o să vă ţine pe gânduri pentru mult timp. Repet întrebarea—ce fel de fiinţe este Dumnezeu? Ştie cineva? L-a văzut, L-a auzit sau a vorbit cu El careva dintre voi?Asta este întrebarea care o să vă ţine pe gânduri pentru mult timp. Scripturile ne învaţă: “Şi viaţa veşnică este aceasta: să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat şi pe Isus Hristos, pe care L-ai trimis Tu” [Ioan 17:3]." (din Discursul "King Follett")
    Cel fel de fiinte: de ce este o intrebarea asa de importante? Ce inseamna intrebarea? nu inseamna ca trebuie sa descriem Dumnezeu, inseamna ca trebuie sa il cunoastem!
  • "Dumnezeu nu i-a revelat nimic lui Joseph cu excepţia a ceea ce El le va face cunoscut celor Doisprezece, şi chiar şi cel mai mic sfânt poate cunoaşte toate lucrurile atât de repede pe cât le poate accepta, căci trebuie să vină ziua când nimeni nu va trebui să-i spună vecinului său: Cunoaşte pe Domnul! Căci toţi Îi vor cunoaşte, de la cel mai mic la cel mai mare." –Joseph Smith, 27 iunie 1839
  • Joseph Smith nu a fost superman. Nu a primit revelatii pentru ca a fost mai bun sau mai tare sau mai deosebit ca noi! A fost un exemplu sa il urmaram. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu